2011-02-17 15:48:29• hírek • Szatmar.ro

Vendéggyerekek a megyében

Egy 2010-ben kezdődő és 2012-ben lejáró határokon átívelő együttműködési projekt keretén belül érkeztek szatmárnémetibe külföldi diákok.

Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Franciaország, Szlovénia és Románia tanulói találkoztak a partiumi megyeközpontban azért, hogy ismereteiket szélesítsék a természetvédelmi- és nem utolsó sorban idegennyelvi tudásukat gazdagítsák. A hetedik ország iskolájának diákjai adminisztratív okokból nem tudtak részt venni a csütörtöki találkozón, amikor is a vendégek meglátogatták a Természetvédelmi Oktatási Központot (Zöld Házat), a Szatmár Megyei Múzeumot, a Római Katolikus Katedrálist, illetve a Megyei Tanács épületét.

Ez utóbbiban a gyermekek találkoztak Stef Adrian tanácselnök-helyettessel, aki örömét fejezte ki aziránt, hogy támogatói lehetnek a projektnek, hiszen a megyei vezetés egyik fő célja a természetvédelem. A vezető elmagyarázta a fiataloknak, hogy Szatmár abban a szakaszban tart, amikor a régi típusú szeméttelepeket megszünteti és helyette egy modernet kezd működtetni, amely megfelel majd az Európai Unió előírásainak.

Stef a Közigazgatási Palota múltját is felvázolta a vendégeknek, elmondván, hogy ez a kommunista rezsim idején épült, jelenleg azonban megpróbálják jóra használni, innen vezetik a megyét, itt kap helyet ugyanakkor a kormány képviselete, a prefektúra, valamint a polgármesteri hivatal is.
A 10-14 év közötti gyermekek a következő időszakban különböző természetvédelmi akciókban vesznek majd részt, ezt követően áprilisban Olaszországba, júniusban pedig Görögországba találkozna újra.


Hat ország diákjai találkoztak Szatmáron
Hat ország diákjai találkoztak Szatmáron


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: